Drepturile omului în prim-plan: Premiul Saharov 2010 (Parlamentul European)

Andrei Saharov a inspirat Premiul Parlamentului European pentru drepturile omului

Parlamentul European și drepturile omului

9 nominalizări pentru Premiul Saharov 2010

Premiul Saharov 2010: trei finaliști

Disidentul cubanez Guillermo Fariñas primește Premiul Saharov 2010

Parlamentul European acordă în 2010 Premiul Saharov disidentului cubanez Guillermo Fariñas. Câștigătorul a fost anunțat la Strasbourg, pe 21 octombrie, de către preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek. Propus pentru premiu în numele celor care luptă pentru libertate și respectarea drepturilor omului în Cuba, jurnalistul Guillermo Fariñas, doctor în psihologie și disident politic, a făcut 23 de greve ale foamei pentru a protesta împotriva regimului cubanez. Domnul Fariñas va fi invitat la ceremonia decernării premiului la Strasbourg, în decembrie.

În urma unei decizii a liderilor grupurilor politice, preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a anunțat pe 21 octombrie câștigătorul Premiului Saharov în 2010. „Guillermo Fariñas și-a riscat propria sănătate și chiar viața pentru a obține o schimbare în Cuba“, a spus dumnealui la Strasbourg.

Pentru libertatea de expresie și a internetului

Fost soldat, Guillermo Fariñas s-a alăturat opoziției în 1989, renunțând la calitatea de membru al Ligii Tineretului Comunist. A pus bazele unei agenții de presă independente, „Cubanacán Press“, pentru a sensibiliza lumea în legătură cu soarta prizonierilor politici din Cuba. Agenția a fost închisă între timp.

Promotor al non-violenței, domnul Fariñas a petrecut 11 ani și jumătate în închisoare și a făcut în multe rânduri greva foamei pentru a pune în evidență oprimarea din țara sa. În 2006, a făcut greva foamei împotriva cenzurii pe internet; în același an a primit Premiul libertății pe internet de la Reporterii fără frontiere.

Pe 8 iulie, Guillermo Fariñas a încheiat o grevă a foamei de 135 de zile, după ce Havana a anunțat eliberarea a 52 de prizonieri politici în urma medierii Bisericii Catolice. A început a 23-a grevă a foamei după moartea controversată a prizonierului Orlando Zapata Tamayo în urma unei greve a foamei de aproape trei luni. Doctorul a spus că și Fariñas, care a declarat că este pregătit să își sacrifice viața pentru combaterea cenzurii din Cuba, a fost aproape de moarte.

„Lupta lui Guillermo Fariñas a fost și este un exemplu strălucitor pentru toți apărătorii libertății și democrației“, au spus eurodeputații care l-au nominalizat pentru Premiul Saharov, „și un simbol al luptei împotriva închiderii oponenților politici“.

Parlamentul European va decerna Premiul Saharov pentru libertatea de gândire – ce constă într-o diplomă și un cec de 50.000 de euro – pe 15 decembrie, la Strasbourg. Laureatul va fi invitat la ceremonie.

Parlamentul acordă Premiul pentru a 22-a oară. Tradițional, ceremonia de înmânare a Premiului are loc în jurul datei de 10 decembrie, Ziua ONU a drepturilor omului. 2010 marchează în același timp a 60-a aniversare a Convenției Europene pentru Drepturile Omului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s