Cum ne sunt copiii model

Parintele Ieromonah Arsenie Boca (1910-1989) – Cuvinte Vii
[publicata: Editura Charisma, Deva, 2006]

„Lui Iisus toate lucrurile, întâmplǎrile, oamenii de tot felul, pânǎ şi copiii Îi prilejuiau motive de revelaţie. De la toate lucrurile lumii Iisus ridicǎ pe oameni la raţiunile mai presus de fire ale Providenţei.

Pe copii de pildǎ, Iisus I-a gǎsit modelul sufletului deschis spre Dumnezeu. Ei deşi nu înteleg nimic şi nu schiţeazǎ nicio împotrivire dialecticǎ, cred totul şi pun întrebǎri uimitoare din credinţǎ. Pentru ei existenţa lui Dumnezeu şi prezenţa divinǎ e un lucru de la sine înţeles.
Nu în zadar s-au alăturat aceste două cuvinte: copilărie şi sfinţenie. De fapt omul începe viaţa cu sfinţenia; apoi o pierde; devine: întrebǎtorul cumplit al veacului acestuia. Acum întreabǎ din ne-credinţǎ. Urmeazǎ o viaţǎ zdrobitǎ de toate urmǎrile necredinţei. Acestea scot din om sau un umilit şi înţelepţit sau un rǎzvrǎtit cu desǎvârşire. Iatǎ de ce marile concluzii, ca de pildǎ a lui Solomon: a deşertǎciunii lucrurilor de sub soare (Ecclesiast 1,2), sau a lui Socrate: a cǎrui singurǎ ştiinţǎ sigurǎ a fost cǎ sigur nu ştie nimic, şi a altor mǎrturisiri sincere de neputinţǎ şi tragedie a omului, îi apropie iarǎşi, ca pe nişte copii, de Dumnezeu.

Mare preţ are prima nevinovǎţie a vieţii. Dar nǎscuţi din nou sunt şi oamenii lǎmuriţi prin cuptorul smereniei. …Parcă se întrevede explicaţia de ce toţi înţelepţii iubesc copiii: sunt din aceeaşi familie spirituală.

Prislop, 22.XI.49

Luca 18, 15-17; 26-30.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s