30 Noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat

Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat (www.calendar-ortodox.ro)

Sfântul Apostol Andrei, creştinătorul neamului românesc (www.crestinortodox.ro)

Viaţa Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat (www.sfantulandrei.info)

Cercetari ale ziaristului grec George Alexandrou, autorul uneia dintre cele mai vaste monografii dedicate Apostolului Andrei (intitulata “El a ridicat crucea pe geata”) – Gândul (2009)

Sfântul Apostol Andrei – Wikipedia

Sfantul Apostol Andrei este sarbatorit la data de 30 noiembrie in toata lumea. Sf. Andrei a trait, alaturi de ucenicii sai, mare parte a vietii intr-o pestera din judetul Constanta.

`Pestera Sfantului Andrei`, situata la 4 km de localitatea Ion Corvin, pe sos. Constanta – Ostrov, e considerata primul lacas de cult de pe teritoriul tarii noastre.

In apropierea sa se gasesc cele 9 izvoare unde, conform traditiei, Sfantul Apostol Andrei a botezat primii crestini de pe teritoriul tarii noastre, in secolul I dupa Iisus Hristos.

Sfantul Apostol Andrei a avut un sfarsit de mucenic, fiind ucis prin rastignirea pe cruce, cu capul in jos, in Patras, langa Corint. Crucea pe care fost rastignit a avut o forma mai aparte, in X, si de aceea i-a ramas numele de ‘Crucea Sfantului Andrei’.

Traditia spune ca imediat dupa moartea lui s-a iscat o furtuna din senin, iar trasnetul i-a orbit pe toti cei de fata. De atunci, semnul crucii in forma de X a devenit simbol al atragerii atentiei fata de pericolele iminente si de prevenire a accidentelor.

ScienceLIne.ro – Noiembrie 2007

1 thought on “30 Noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat

  1. Draga Stefan, problema cu ‘traditia’ asta e ca in bancul cu militianul si cu mortul. Adica pt ca sa poata caligrafia corect procesul verbal, militianul incearca sa mute mortul pe Academiei in loc sa-l lase pe Edgar Quinet, unde omul isi daduse sufletul intr-un incident rutier. Daca il urmaresti pe Sf Andrei in ‘traditiile’ romanesti, ucrainiene, rusesti, gruzine etc, ajungi la concluzia ca a fost un harnic globetrotter. Aproape nu mai intelegi cand mai avea vreme sa-si formeze grupurile statornice de invatacei, sa transmita mesajul hristic etc cand el era mereu pe drum! Eu inclin sa cred mai mult traditia greaca, cea originara. Omul Andrei a predicat doar in Scitia, undeva pe teritoriul Turciei de astazi. Tot e bine si asa, chiar daca in “Faptele Apostolilor” nu e mentionat prea des!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s