Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat (www.calendar-ortodox.ro)
Sfântul Apostol Andrei, creştinătorul neamului românesc (www.crestinortodox.ro)
Viaţa Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat (www.sfantulandrei.info)
Sfântul Apostol Andrei – Wikipedia
Sfantul Apostol Andrei este sarbatorit la data de 30 noiembrie in toata lumea. Sf. Andrei a trait, alaturi de ucenicii sai, mare parte a vietii intr-o pestera din judetul Constanta.
`Pestera Sfantului Andrei`, situata la 4 km de localitatea Ion Corvin, pe sos. Constanta – Ostrov, e considerata primul lacas de cult de pe teritoriul tarii noastre.
In apropierea sa se gasesc cele 9 izvoare unde, conform traditiei, Sfantul Apostol Andrei a botezat primii crestini de pe teritoriul tarii noastre, in secolul I dupa Iisus Hristos.
Sfantul Apostol Andrei a avut un sfarsit de mucenic, fiind ucis prin rastignirea pe cruce, cu capul in jos, in Patras, langa Corint. Crucea pe care fost rastignit a avut o forma mai aparte, in X, si de aceea i-a ramas numele de ‘Crucea Sfantului Andrei’.
Traditia spune ca imediat dupa moartea lui s-a iscat o furtuna din senin, iar trasnetul i-a orbit pe toti cei de fata. De atunci, semnul crucii in forma de X a devenit simbol al atragerii atentiei fata de pericolele iminente si de prevenire a accidentelor.
ScienceLIne.ro – Noiembrie 2007
Draga Stefan, problema cu ‘traditia’ asta e ca in bancul cu militianul si cu mortul. Adica pt ca sa poata caligrafia corect procesul verbal, militianul incearca sa mute mortul pe Academiei in loc sa-l lase pe Edgar Quinet, unde omul isi daduse sufletul intr-un incident rutier. Daca il urmaresti pe Sf Andrei in ‘traditiile’ romanesti, ucrainiene, rusesti, gruzine etc, ajungi la concluzia ca a fost un harnic globetrotter. Aproape nu mai intelegi cand mai avea vreme sa-si formeze grupurile statornice de invatacei, sa transmita mesajul hristic etc cand el era mereu pe drum! Eu inclin sa cred mai mult traditia greaca, cea originara. Omul Andrei a predicat doar in Scitia, undeva pe teritoriul Turciei de astazi. Tot e bine si asa, chiar daca in “Faptele Apostolilor” nu e mentionat prea des!