Despre cancer si, in mod particular, despre cancerele ereditare

Cancerul este un termen generic care defineste o gama larga de boli, caracterizate prin alterarea proceselor de crestere si proliferare celulara, in sensul “scaparii de sub control”, al “diviziunii celulare necontrolate”, al “imortalitatii” (celulelor tumorale); de “sufocare si inundare” (invazie si metastazare) a intregului organism, cu tulburarea functiilor sale, pana la dezechilibrul final, decesul. Aceasta este evolutia naturala a bolii canceroase, fara interventie medicala. Exista atat tipuri indolente de cancer (omul moare din alte cauze inainte de a fi omorat de cancer, cu sau fara sa stie c-a avut vreodata) e.g. cancerul de prostata (in general; insa exista si tipuri agresive) pana la cele care evolueaza fulminant (trec de la debut la exitus in luni).

Conform OMS/WHO (Organizatia Mondiala a Sanatatii), in 2007, 13% din decesele de pe Mapamond erau cauzate de cancer (7.9 milioane in decursul lui 2007), insa cifra nu reflecta, cred, realitatea (prin subdiagnosticare). In tarile dezvoltate, cancerul se situeaza pe locul II in “topul deceselor”, dupa bolile cardiovasculare, adica in jur de 25% din total.

Studiile statistice indica faptul ca in timp ce unele tipuri de cancer au incidenta in scadere, altele au o incidenta in crestere. Potrivit unui studiu publicat in Annals of the New York Academy of Sciences, incidenta cancerului cutanat este in crestere la ambele sexe; la barbati cancerul de prostata are o incidenta in crestere iar la femei cancerul de san este in crestere. Tipurile de cancer care au o tendinta descrescatoare a incidentei la ambele sexe sunt cele de colon, cancerul gastric si neoplasmul bronsic.
“Sunt o mare varietate de factori care pot explica aceste modificari ale incidentei diferitelor tipuri de cancer,” a declarat autoarea acestui studiu, Elizabeth Ward. “Tendintele de crestere sau scadere a incidentei diferitelor tipuri de cancer reflecta schimbarile produse in privinta expunerii la diversi factori de risc precum radiatiile solare sau fumul de tigara, schimbari privind modul de stadializare sau noile metode de screening sau teste diagnostice.”
In timp ce incidenta unor tipuri de cancer este in crestere, rata totala a mortalitatii datorita tumorilor este in scadere inca din 1991 atat la femei cat si la barbati.
“Pentru unele tipuri de cancer cauzele schimbarilor ratei de incidenta sunt oarecum cunoscute,” a declarat Elizabeth Ward, referindu-se la legatura binecunoscuta dintre expunerea la radiatiile solare si fumat si aparitia cancerului cutanat si respectiv a neoplasmului bronsic.
“In prezenta schimbarilor permanente ale mediului inconjurator, intelegerea influentei factorilor de mediu asupra incidentei altor tipuri de cancer, precum limfomul non-Hodgkin sau cancerul testicular continua sa fie o mare provocare pentru specialisti.” [www.sfatulmedicului.ro]

Este interesant (numai stiintific, uman e mai putin placut) ca, aparent, cancerul apare oricum peste un anumit prag de varsta (sa zicem la 120 ani 🙂 toti, sau dupa altii numai jumatate, am avea cancer).

Etimologic
Cancer=Neoplasm (gr. neo=nou; plasein=a forma)
Suna de parc-ar fi de bine, dar nu e…

PREDISPOZITIA GENETICA IN CANCER

Principalul element care ne indruma catre a suspecta un cancer familial e… istoricul familial pozitiv (cazuri in familie), suna logic… chiar daca in familie exista doar cateva cazuri, iar aparenta agregare / “conglomerare” familiala pare intamplatoare. O analiza mai amanuntita se impune, cu un istoric mai detaliat (daca e posibil). In mod paradoxal, cea mai larga categorie de cancere cu predispozitie genetica este cea fara agregare familiala evidenta. De exemplu, in cazul cancerelor de san si ovar, prezenta mutatiilor in genele BRCA1 si BRCA2 (care comporta un risc de a dezvolta boala de 60-80%) reprezinta sub 5% din totalul acestor tipuri de cancere.

Pentru a diferentia un cancer ereditar de unul sporadic trebuie stabilita transmiterea dupa legile mendeliene.

Vorbim despre predispozitia familiala la dezvoltarea unui cancer.
Ca principiu, contextul genetic + cel de mediu duc la expresia unei alele responsabile de boala (penetranță).

Există forme de cancer ereditar cu penetranță crescută, iar despre ele vom vorbi în continuare.

CANCERELE EREDITARE

In prezent, se cunosc cca 50 de cancere “ereditare” (adica au transmitere mendeliana – in cele dominante, o gena mutanta asociaza cancer; in cele recesive, prezenta mutatiilor pe ambele alele, adica in gena de la mama si in gena de la tata, duc la cancer) care se coreleaza cu un risc extrem de inalt (nu 100%, dar pe-aproape).

Enumeram cateva mai importante:

NEOPLAZIILE ENDOCRINE MULTIPLE TIP I (MEN 1) SI TIP II (MEN2)

RETINOBLASTOMUL

HNPCC

FAP

CANCERELE PRIN BRCA1 SI BRCA2 (mamar, ovarian si altele)

NEUROFIBROMATOZA (TIP 1 SI TIP 2)

SCLEROZA TUBEROASA BOURNEVILLE

Majoritatea sunt DOMINANTE (o singura gena defecta mostenita e suficienta), dar exista si recesive.

Cele mai multe sunt datorate mutatiilor in gene supresoare de tumori (afectarea mecanismelor naturale de epurare a celulelor neoplazice produse zilnic de organism, sub influenta mediului) dar exista si mutatii in genele “constitutionale” denumite generic oncogene.

Ca regula, mutatiile cu castig de functie (asupra oncogenelor) au efect dominant asupra alelelor normale; cele cu pierdere de functie asupra oncogenelor au efect recesiv.

Nu o sa ma apuc acum sa re-descopar roata, in privinta generalitatilor o sa-i citez pe altii.

De remarcat, totusi, chiar daca enumerarea de mai sus nu este tocmai fericita (voi reveni maine cu completari), o cvasimajoritate a lor implica o patologie neuro-psihiatrica importanta, deseori dramatica. Si se intampla mai ales la copii (nu ma refer la BRCAs, HNPCC, FAP – la adulti).

Voi insista insa pe cazurile de Scleroza Tuberoasa Bourneville (multicele) gasite la Sectia de Neurologie Pediatrica a Sp.Obregia, Bucuresti. Nu o sa dau date personale, dar voi analiza cazuri individuale, tratate generic (decorticate de orice nota personala).

SCLEROZA TUBEROASA 1 (TSC1)

Este cauzata de o mutatie in gena TSC1 (OMIM 605284) de pe bratul lung al cromozomului 9 (9q34). Produsul genei TSC1 se cheama Hamartina.

Complexul Sclerozei Tuberoase (TSC=Tuberous Sclerosis Complex) este o boala multisistemica cu transmitere autosomal dominanta (AD), caracterizata de hamartoame in multe aparate si sisteme, mai ales:
-encefal
-derm
-inima
-rinichi
-plaman.

Manifestarile SNC (nervoase centrale) includ:
-epilepsie
-dificultati de invatare
-probleme comportamentale
-autism!

[to be continued…]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s