Anxietatea generalizata

Sursa: http://www.cabinetpsihoterapie.ro/articole-psihoterapie/anxietatea-generalizata.html

Tulburarea de anxietate generalizata (TAG) reprezinta mult mai mult decat nivelul normal de anxietate resimtit de om zilnic. Este descrisa de ingrijorare si tensiune exagerate si cronice, desi nu par a fi generate de nimic. Cei ce sufera de aceasta tulburare anticipeaza mereu dezastrul, cu ingrijorari excesive privind sanatatea, banii, familia sau munca. Totusi exista cazuri cind nu poate fi detasata clar sursa ingrijorarii. Simplul gand de a face fata unei noi zi provoaca anxietate.
Persoanele cu TAG nu pot sa-si inlature ingrijorarile, desi de obicei  sunt constienti ca intensitatea anxietatii lor e disproportionala fata de imprejurari. De asemenea, cei afectati de TAG par a nu fi capabili a se relaxa. Deseori intampina dificultati in a adormi si a avea un somn linistit. Ingrijorarile lor sunt insotite de simptome fizice, in special tremur, ticuri, tensiune musculara, dureri de cap, iritabilitate, transpiratii sau valuri bruste de caldura. Se pot simti ametiti sau fara suflare. Uneori simt greata sau trebuie sa mearga mai des la toaleta. Sau simt ca au un nod in gat.
Multi dintre cei care sufera de TAG se sperie mai usor decat ceilalti oameni. De  obicei se simt obositi, au dificultati in a se concentra si sufera uneori si de depresie.
In general afectarea vietii celor ce sufera de TAG e minora, ei nu se simt prea limitati in imprejurari sociale sau profesionale. In cazul TAG spre deosebire de alte tulburari de anxietate cei afectati nu evita in mod specific anumite situatii. Cu toate acestea, daca este severa, TAG poate fi foarte dizabilitanta mergand pana la a face dificila indeplinirea celor mai simple indatoriri zilnice.
TAG evolueaza progresiv si afecteaza cel mai mult pe cei la varsta copilariei sau adolescentei, insa poate debuta si la maturitate. Este mai frecventa in cazul femeilor decat al barbatilor si adesea se intalneste la rude sau persoane atinse de o boala.
In general simptomele TAG par a se reduce cu inaintarea in varsta. Un tratament eficient include medicatie, nu intotdeauna necesara si psihoterapie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s