Psalmii recitați de Marcel Iureș

 Cunoscutul actor roman, Marcel Iures, s-a nascut pe 2 august 1951 la Bailesti. Numele “Iures”, pe care l-a preluat, este numele de fata al bunicii sale.

Inca inainte de a-si da seama ca e pasionat de actorie si ca duce cu el un talent care nu trebuie pierdut, Marcel Iures era un copil care citea foarte mult. Actorul a facut scoala la Craiova, iar profesorii de acolo l-au indemnat mereu sa citeasca. Pentru ca in casa unde traia nu avea biblioteca, acesta a inceput sa mearga foarte des la biblioteca din oras.

Marcel Iures

Marcel Iures

Actorul a studiat la Institutul de Arta Teatrala din Cinematografica, in perioada 1974-1978, unde a fost studentul lui Marin Moraru. Dupa ce si-a incheiat studiile aici, a debutat in teatru la Teatrul National din Cluj-Napoca, in piesa de teatru “Menajeria de sticla” de Tennesse Williams, in care l-a interpretat pe Tom, iar dupa cativa ani, intre 1981-1991 a jucat la Teatrul Bulandra. Din 1991 a inceput sa lucreze la Teatrul Odeon.

In 1994, Marcel Iures si-a inceput cariera internationala in film, dupa ce a fost in turneu in Marea Britanie cu piesa “Richard al III-lea”, regizata de Mihai Maniutiu.

Actorul a jucat de-a lungul timpului in foarte multe filme romanesti, dintre care unele regizate de Lucian Pintilie, Mircea Veroiu, Nicolae Margineanu etc.Totodata, actorul se bucura si de o cariera internationala in planul cinematografiei, destul de prolifica, acesta avand roluri in filme precum: “Amen”, “Razboiul lui Tom Hart”, “Misiune Imposibila”, “Interviu cu un vampir: Cronicile Vampirului si Pacificatorul” etc.

Infiintata la initiativa lui Marcel Iures in 1995, Fundatia Teatrul Act este considerata prima insititutie cultural-artistica independenta din tara noastra. De la infiintare incoace, Marcel Iures este presedintele acestei fundatii.

Din anul 2004, actorul roman este presedintele Festivalului International de Film Independent “Anonimul”.

Marcel Iures a fost distins de doua ori de catre UNITER cu premiul pentru cel mai bun actor, prima data in 1998 pentru rolul din “Richard al II-lea”, apoi in 2001 pentru rolul Bruscon din “Creatorul de teatru”.

Tot din partea Uniter, Marcel Iures a primit in 2004, premiul pentru excelenta.De asemenea, actorul a avut si o nominalizare la British Theatre Awards in TNA – Manchester si la Manchester Evening Awards.

Actorul considera ca poporul noistru ar avea “o forta de a evolua remarcabila”, ca dispunem de talent, iar ca in ceea ce priveste teatrul, “nu avem adversar in Europa”. Problemele care impiedica mai multe realizari in plan cultural sunt legate de management, responsabilitate si eficienta.

Mai mult decât cuvinte…

“…omul nu trăieşte numai cu pâine…” – Deuteronom 8:3

M-am gândit să vă pun la dispoziţie Psalmii în lectura caldă a unuia dintre cei mai talentaţi actori români din toate timpurile. Nu greşesc deloc făcând această afirmaţie. Pentru cine nu îl cunoaşte îndeajuns pe Marcel Iureş, este suficient să arunce o privire pe site-ul IMDb (The Internet Movie Database), de unde reproduc aşa cum apare în limba engleză o mini biografie a actorului Marcel Iureş.

Mini Biography

Marcel Iures is one of Romania’s most acclaimed stage and screen actors, having starred in more than two dozen features in his native country and twice being named its best actor. His American film credits include The Peacemaker starring George Clooney, Mission: Impossible (1996) starring Tom Cruise, and Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (1994) starring Cruise and Brad Pitt. Among his most noted Romanian films are The Last Messenger, Balanta (1992) (The Oak), Society’s Pillars, Vacanta cea mare (1988) (The Big Holiday), The Duel and Romanian. He finished filming Amen. (2002) for director Costa-Gavras.

After the 1989 Revolution, he left for Hollywood but preferred to return to Bucharest where in 1998 he created ACT Theatre – the only independent stage in Romania. He has enjoyed a prolific stage career, being famous for his acting in Shakespeare plays.

Nu mi-am propus să vorbesc despre Marcel Iureş, dar merită să remarcăm şi chiar mai mult, merită să salutăm această iniţiativă extraordinară de a lăsa în urmă înregistrarea Psalmilor, într-o interpretare care nu mai necesită nici un comentariu.

Să începem cu…

sau http://mtipei.files.wordpress.com/2008/03/psalmul-1.mp3

Psalmul 2

Psalmul 3

Voi continua postarea psalmilor în interpretarea lui Marcel Iureş, cu Psalmii 4 şi 5.

  • Ascultând Psalmul 4, un psalm al regelui David, cu indicaţia: către mai marele cântăreţilor, de cântat pe instrumente cu coarde, sau Psalmul 5, tot un psalm al regelui David, cu menţiunea: către mai marele cântăreţilor, de cântat cu flautele, gândiţi-vă câtă dreptate are Sfântul Augustin, care în Comentarii asupra Psalmilor, îi vede simbolizaţi în instrumentele muzicale pe sfinţii care îl laudă pe Dumnezeu: “Voi, sfinţii, sunteţi trâmbiţa, psaltirea, alăuta, timpanul, corul, strunele şi orga, şi chimvalele bucuriei care emit sunete frumoase, care cântă în armonie. Voi sunteţi toate acestea. Ascultând psalmul, să nu ne gândim la ceva de mică valoare, la lucruri trecătoare, nici la instrumente teatrale”.

Ascultă aici:

Psalmul 4

Psalmul 5

Psalmii 6 şi 7 însoţiţi de câte o imagine:

Psalmul-6

Psalmul 7

[…]

De mare excepție… Psalmul 37:

http://www.muzicabuzz.com/psalmul-37-marcel-iures/260718/

Din nou Marcel Iureş, de această dată cu acest poem extraordinar, în dreptul căruia merită să zăbovim câteva momente; pentru a medita, pentru a încerca să ne regăsim, poate undeva… la confluenţa cu lumea înconjurătoare, sau cu ceilalţi semeni, sau dimpotrivă, coborând adânc în noi înşine:

Ca sa fii rege

vom continua…

Vlad Mixich publică pe site-ul HotNews.ro un interviu foarte interesant luat lui Marcel Iureş. Pe parcursul interviului, Marcel Iureş face afirmaţii interesante, uneori chiar şocante:

  • „Omul trăieşte într-un abuz permanent, într-o formă de deşănţare”
  • „Eu cred că 90% din cei care intră în biserici sunt vizitatori, la fel cum bună parte din preoţi sunt doar funcţionari”
  • „Acasă este pentru mine, la vârsta mea, locul unde îmi pot recunoaşte spaimele ca fiind ale mele”
  • „Noi, românii, suntem un stat federal compus din câteva provincii arhaice, unite de ceva miraculos: limba română
  • „Specificul nostru este îndrăzneala mică

Citiţi întregul interviu aici

1 thought on “Psalmii recitați de Marcel Iureș

Leave a comment